Непознаването на закона не е извинение.
(Латинска сентенция)

Претенция на застраховател при напускане на ПТП

Застрахователят има право да изисква от виновния водач възстановяване на изплатеното обезщетение, когато водачът е напуснал мястото на пътнотранспортно произшествие (ПТП) в ситуации, при които присъствието на контролните органи е задължително.

Съгласно чл. 500, ал. 1, т. 3 от Кодекса за застраховането (КЗ), застрахователят може да получи платеното обезщетение, заедно с лихвите и разноските, когато виновният водач напусне мястото на ПТП преди пристигането на контролните органи, ако тяхното посещение е задължително. Изключение е направено само когато водачът трябва спешно да получи медицинска помощ или има друга неотложна причина.

В чл. 125 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) са изброени случаите, в които посещението на контролните органи е задължително при ПТП, като например когато има загинал или ранен човек, причинено е задръстване, участват превозни средства с опасен товар или има подозрение за употреба на алкохол или наркотици от участник в инцидента.

Съгласно разпоредбите на чл. 123, ал. 3, буква „В“ от ЗДвП, ако при инцидента са нанесени само материални щети, виновният водач е задължен да съдейства за установяване на щетите и при липса на съгласие между участниците в ПТП, да уведомят органите на МВР, без да напускат местопроизшествието.

Също така, според чл. 154, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), застрахователното дружество трябва да докаже валидното сключване на договор за „Гражданска отговорност“, изплащането на обезщетението и че виновният водач е напуснал произшествието в нарушение на изискванията.

Тази статия не представлява правен съвет. За конкретни казуси, свързани с ПТП или застрахователно право, се препоръчва консултация с адвокат, занимаващ се с този тип дела.